Vervoer van gevaarlijke stoffen op de weg (ADR) (U01)

Het vervoeren van gevaarlijke stoffen over de weg brengt een zware verantwoordelijkheid met zich mee. Dit vraagt daarom om gespecialiseerde chauffeurs die het vervoer op een deskundige manier kunnen doen verlopen.

Op grond van het ADR-verdrag dient elke chauffeur die gevaarlijke stoffen vervoert in het bezit te zijn van een ADR-vakbekwaamheidscertificaat. 

De opleidingsmogelijkheden betreft ADR:

ADR Basis (14 nascholingsuren)
Om gevaarlijke stoffen, boven de vrijgestelde hoeveelheden, te mogen vervoeren dient u een ADR-certificaat te behalen. De deelnemer is na afloop van de cursus in staat om veilig en verantwoord met gevaarlijke stoffen (zowel voor stukgoed als losgestort) te laden, te lossen en te transporteren conform de ADR wetgeving.

Tank (7 nascholingsuren)
Wanneer chauffeurs (en/of medewerkers) gevaarlijke stoffen in een tankauto willen laden, lossen of transporteren dienen zij over een certificaat ADR Tank te beschikken. Wanneer u nog niet in bezit bent van een ADR basiscertificaat kunt u deze opleidingen combineren.

Klasse 1 (7 nascholingsuren)
Wanneer chauffeurs (en/of medewerkers) explosieve stoffen en voorwerpen willen laden, lossen, of transporteren dienen zij over een certificaat ADR Klasse 1 te bschikken. Wanneer u nog niet in bezit bent van een ADR basiscertificaat kunt u deze opleidingen combineren.

Klasse 7 (7 nascholingsuren)
Wanneer chauffeurs (en/of medewerkers) radioactieve stoffen en voorwerpen willen laden, lossen of transporteren dienen zij over een certificaat ADR Klasse 7 te beschikken. Wanneer u nog niet in bezit bent van een ADR basiscertificaat kunt u deze opleidingen combineren.

ADR Verlenging (14 nascholingsuren (+ Extra modules)) 
Om in het bezit te blijven van een geldig ADR-certificaat, wordt van u verwacht dat u elke 5 jaar een verlengingstoets aflegt. Zorg dat u voor de verlengingstoets slaagt voordat het oude verlopen is. Het is strafbaar te rijden met een verlopen ADR-certificaat. De verlengingstoets kan vanzelfsprekend alleen worden afgelegd voor de bevoegdheden die de chauffeur al bezit.